Ciasteczka z lekkim "twistem" niewielki dodatek pasty tahini zmienia ciasteczka w niepowtarzalne słodkości. Mąka kokosowa jaką namiętnie stosuje w swoich wypiekach, choć wciąż jestem na etapie "demo", znajdzie zwolenników nie tylko diety bezglutenowej, ale również amatorów fitnessu. Dzięki wysokiej zawartości białka, potrawy z niej przygotowane świetnie sprawdzają się w przypadku okołotreningowego posiłku. Bywa trudna, bo pozbawiona glutenu nie skleja się, jeśli masy nie uda się skleić dodajcie więcej mleka, jednak należy pamiętać że wypieki bezglutenowe mają zupełnie inną konsystencję, zbliżoną raczej do piasku, za to zdecydowanie bardziej przyjazne są dla naszych jelit i sylwetki.
4 łyżki oleju kokosowego
2 dojrzałe banany
250 g cukru muscavado
200 g mąki kokosowej
1 jajko
ok 100-150 ml mleka roślinnego
2 łyżki kakao
3 łyżki pasty tahini
200 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
nasiona sezamu
1. W misce blendera miksujemy miksujemy banany, olej kokosowy, cukier, jajko, tahini i mleko
2. W misce łączymy mąkę i kakao
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
4. Łączymy składniki suche z mokrymi za pomocą szpatułki lub miksera planetarnego, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę
5. Ciasto będzie dość sypkie, gdyby jednak się nie kleiło wystarczająco można dolać trochę mleka
6. Za pomocą gałkownicy do lodów lub łyżki nakładamy porcję ciasta i tworzymy kulki wielkości małej mandarynki, lekko spłaszczamy, układamy na blaszce i pieczemy ok 10 min, ciastka mają lekko się zrumienić na brzegach ale pozostać miękkie w środku, delikatnie przekładamy na kratkę
7. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i dekorujemy fantazyjnie przestudzone ciastka, posypujemy sezamem
8. Ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku
Składniki na ok 20 szt.
Czas przygotowania: 28 min
4 łyżki oleju kokosowego
2 dojrzałe banany
250 g cukru muscavado
200 g mąki kokosowej
1 jajko
ok 100-150 ml mleka roślinnego
2 łyżki kakao
3 łyżki pasty tahini
200 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
nasiona sezamu
Przygotowanie:
1. W misce blendera miksujemy miksujemy banany, olej kokosowy, cukier, jajko, tahini i mleko
2. W misce łączymy mąkę i kakao
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
4. Łączymy składniki suche z mokrymi za pomocą szpatułki lub miksera planetarnego, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę
5. Ciasto będzie dość sypkie, gdyby jednak się nie kleiło wystarczająco można dolać trochę mleka
6. Za pomocą gałkownicy do lodów lub łyżki nakładamy porcję ciasta i tworzymy kulki wielkości małej mandarynki, lekko spłaszczamy, układamy na blaszce i pieczemy ok 10 min, ciastka mają lekko się zrumienić na brzegach ale pozostać miękkie w środku, delikatnie przekładamy na kratkę
7. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i dekorujemy fantazyjnie przestudzone ciastka, posypujemy sezamem
8. Ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku
Komentarze
www.buszujwkuchni.com - zapraszam :D