Po dłuższej przerwie spowodowanej nie tylko wakacyjnymi planami, ale również pracą, powracam ze słodkościami. Z pewnością jesteśmy w samym środku najbardziej obfitego, dojrzałego i słodkiego sezonu na warzywa i owoce. Na straganach dominują słodkie pomidory, dorodne papryki, wybujałe cukinie, choć rabarbar, truskawki i czereśnie odeszły to ich miejsce zastępują cudowne jagody, maliny, jeżyny, borówki, morele, a za chwilę niezastąpione w późnoletnich wypiekach śliwki. Moja propozycja na nadchodzący weekend u schyłku wakacji to mocno czekoladowa tarta z borówkami, prosta i szybka w wykonaniu, nawet jeden mały kawałek w pełni zaspokoi "słodkościowe" zachcianki.
Składniki na ok 12 kawałków
Czas przygotowania: 40 min
Ciasto
100 g zimnego masła
100 g gorzkiego kakao
50 g cukru
130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
1 jajko
kilka łyżek zimnej wody
Krem
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka cukru
250 g gorzkiej czekolady
ok 300 g borówek amerykańskich
ok 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę do tarty, najlepiej taką z ruchomym dnem, smarujemy masłem
2. Mąkę, kakao, cukier i sól wymieszać, masło pokroić w kostkę, za pomocą miksera stacjonarnego lub szerokiego noża i stolnicy łączymy masło z suchymi składnikami do momentu powstania konsystencji mokrego piasku, następnie dodajemy jajko oraz kilka łyżek zimnej wody zagniatamy dłońmi aż masa zacznie się łączyć, formujemy dysk z ciasta, następnie rozwałkowujemy, przenosimy ciasto do formy, będzie sią rwało, ale można wylepić kawałkami
3. Wygniatamy formę ciastem i wstawiamy do lodówki na ok 10-15 min, następnie pieczemy pod obciążeniem* 15 min, po czym zdejmujemy obciążenie i podpiekamy jeszcze ok 10 min
4. Krem - mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku z cukrem, następnie dodajemy połamaną w kostkę czekoladę, zdejmujemy z ognia, mieszamy do rozpuszczenia się czekolady
5. Wykładamy krem na podpieczony spód, może być lekko ciepły, posypujemy borówkami i wiórkami kokosa, wstawiamy do lodówki aż stężeje
6. Ciasto przechowujemy w lodówce
* kruche ciasto w czasie pieczenia należy obciążyć kulkami ceramicznymi lub po prostu grochem, wysypanym na papierze do pieczenia, wszystko to ma na celu zapobiegnięcie opadnięciu ciasta na bokach formy
Komentarze
i muszę go wypróbować już wkrótce. Jest bardzo prosty a jednocześnie zaskakujący.