Wiosna zawitała już na stragany, wakacje tuż, tuż, nie poddawaj się i trzymaj zdrowego planu jedzeniowego, jedz warzyw jak najwięcej, możesz je łączyć z rybą i mięsem lub jadać solo. Bataty inaczej słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach coraz częściej choć i tak zbyt rzadko, gdyż znacznie przewyższają pod względem wartości odżywczych klasyczne ziemniaki. Bataty są bowiem źródłem karotenoidów, luteiny i likopenu. Warto sięgać po bataty również wtedy kiedy się odchudzamy, mają znacznie niższy indeks glikemiczny niż powszechnie znana kremowe bulwy.
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania:
3 duże bataty
100 g czerwonej soczewicy
4 male pomidory
sok z 1/2 cytryny
pęczek pietruszki
100 g czerwonej soczewicy
4 male pomidory
sok z 1/2 cytryny
pęczek pietruszki
1 chili świeże
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki mielone kolendry
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki mielone kolendry
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Do podania
Jogurt naturalny do podania
Surówka
1 marchew
2-3 suszone chilli
2 garście rodzynek
4 łyżki oleju lnianego
3 łyżki jabłkowy octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Komentarze