Pochodzenie mazurków nie jest do końca znane, jedne przekazy donoszą, że pochodzą z Turcji inne, że z Mazowsza, jednego co do mazurków możemy być jednak pewni, ma być słodko i bogato. O ile w przypadku innych ciast dekoracja to jedynie wierzchnia warstwa, o tyle w przypadku mazurka to właśnie dekoracja stanowi jego istotę. Do zdobienia mazurków używa się słodkich mas, czekoladowych, kajmakowych, konfitur, kremów oraz różnorodnych bakalii, im słodziej tym lepiej, a granicę stanowi jedynie Wasza wyobraźnia. Do klasycznego spodu na mazurka powinno użyć się mielonych orzechów, dowolnego gatunku, oraz prawdziwego masła, min 82%, samo ciasto lubi długie leżakowanie w lodówce, a zagniatanie musi przebiegać szybko.
Kruche ciasto
170 g maki
100 g mielonych orzechów
50 cukru pudru
150 g zimnego masła
1 żółtko
100 g mielonych orzechów
50 cukru pudru
150 g zimnego masła
1 żółtko
Dodatkowo
2 garście suszonych moreli
3 łyżki skórki pomarańczowej
4 łyżki dużemu morelowego
150 g białej czekolady
Ok 100 ml śmietanki 30%
suszone płatki róży (opcjonalnie)
3 łyżki skórki pomarańczowej
4 łyżki dużemu morelowego
150 g białej czekolady
Ok 100 ml śmietanki 30%
suszone płatki róży (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Ciasto - suche składniki łączymy na blacie, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, siekamy całość nożem aż do uzyskania kruszonki, szybko zagniatamy ciasto w kule, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok 60 min w lodówce lub nawet całą noc
2. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, ciasto przenosimy na blaszkę razem z papierem i znów schładzamy,ok 30 min, następnie nakłuwamy widelcem wierzch ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 min, do uzyskania złotej barwy
2. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, ciasto przenosimy na blaszkę razem z papierem i znów schładzamy,ok 30 min, następnie nakłuwamy widelcem wierzch ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 min, do uzyskania złotej barwy
3. Ciasto studzimy przed dekoracją
4. W rondelku rozpuszczamy białą czekoladę razem ze śmietanką, kiedy tylko się rozpuści, zdejmujemy z ognia
5. Wierzch ciasta smarujemy dżemem, posypujemy skórką pomarańczową oraz pokrojonymi w paseczki morelami, następnie za pomocą łyżki polewamy mazurka białą czekoladą, na koniec dekorujemy płatkami róży
Komentarze