Przejdź do głównej zawartości

Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie

 Kruchy, francuski, drożdżowy, wypełniony masą jajaeczno-śmietanaową lub nie, wytrawny lub słodki, na ciepło lub na zimno, kombinacji smakowych jest od groma, są wytrawne i deserowe, jednak pojawia się jeden problem, a mianowicie w nazewnictwie. Ten placek to tarta czy quiche?
Tarta to wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i  nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym i zawsze zalany masą jajeczno-śmietanową, najsłynniejszy to Quiche Lorraine z boczkiem i serem gruyere. Resumując krótkie wprowadzenie, placek wypełniony śmietanowo-jajeczną mieszaniną może być nazwany zarówno tartą jaki i quiche, jednak placek, który taką mieszaniną nie jest - quiche nigdy nie nazywamy. Czyli moja propozycja to raczej tarta, gdyż ciasto drożdżowe ma u podstaw ;)
 
 
 
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min

Ciasto

25 g świeżych drożdży lub 7 instant
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
4 łyżki oliwy
100 ml ciepłej wody
125 g mąki orkiszowej



Farsz

2 duże ziemniaki
6 cebul
200 g sera gorgonzola
200  ml śmietany 30%
3 łyżki maślanki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
 
1. Ciasto - jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i połączyć z ciepłą, ale nie gorącą wodą, odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na ok 15 min, jeśli zaczyn się spienił oznacza, że możemy go użyć i przystąpić do dalszej pracy, jeśli nie robimy nowy
2. W misce miksera łączymy mąkę i sól, następnie wlewamy zaczyn i wyrabiamy mikserem wyposażonym w hak lub ręcznie, na koniec dodajemy oliwę, wyrabiamy jeszcze ciasto chwilę na blacie, gładką kulę odkładamy do miski, i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 45 min
3. Farsz - ziemniaki obieramy i tniemy na cienkie plasterki, można pomóc sobie mandoliną, do czasu wykorzystania trzymamy plasterki w misce z zimną wodą, cebule kroimy w pióra
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy i smażymy cebule na średnim ogniu, często mieszając, powinna się lekko przyrumienić i zmięknąć, proces ten trwa ok 20 min, cebula musie się skermelizować, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek  
5. Ciasto rozwałkowujemy, formę do tarty smarujemy oliwą, wykładamy ciastem, na wierzchu układamy osuszone plasterki ziemniaków, oprószamy solą, pieprzem, ziarnami kopru włoskiego i oregano, na ziemniaki wykładamy cebule 
6. Gorgonzolę kruszymy lub rozgniatamy widelcem, stopniowo łączymy ze śmietaną i maślanką, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na tartę
7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a tartę odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce na ok 15 min 
8. Tarte pieczemy ok 35 min, po tym czasie sprawdzamy nożem czy ziemniaki są miękkie 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.