Już jest? Czy stoi za rogiem wciąż i uparcie przygląda się jak nadal
zakładam cieplejszą kurtkę i chustę? Wiosno no chodź już na dobre!
Przywołując wiosnę, a prawie już lato, polecam tropikalne batony
ananasowo-kokosowe, które przeniosą Was na chwilę w odległe, słoneczne rejony i pozwolą na przywołanie w pamięci wakacyjnych chwil, bo czymże trafniejszym mogą pachnieć i smakować wakacje jeśli nie ananasem, mango, pomarańczami i kokosem właśnie. Choć od upragnionych wakacji dzieli nas jeszcze kilka miesięcy to od przygotowania tego deseru dzieli nas najwyżej 45 minut. Wypiek należy przechowywać w lodówce i zajadać kiedy tylko zamarzy nam się tropików.
Składniki na formę 20/20 cm
3/4 szklanki mąki pszennej
60 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
50 g wiórków kokosowych
125 ml nektaru ananasowego Hortex
125 ml napoju mango-pomarańcza Hortex
130 g cukru
2 jajka
szczypta soli
1/4 szklanki mąki pszennej
Składniki na formę 20/20 cm
Czas przygotowania: 45 min
Spód
3/4 szklanki mąki pszennej
60 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
50 g wiórków kokosowych
Wierzch
125 ml nektaru ananasowego Hortex
125 ml napoju mango-pomarańcza Hortex
130 g cukru
2 jajka
szczypta soli
1/4 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, kwadratową formę o wymiarach 20/20 cm wykładamy papierem do pieczenia
2. Spód - w misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i miękkie masło, rozcieramy palcami aż do powstania okruchów, dodajemy wiórki kokosowe, wykładamy całość do przygotowanej formy, wygładzamy i dociskamy dłonią, tworzymy niezbyt wysoki brzeg, wstawiamy do piekarnika na ok 10 min, spód powinien lekko się zrumienić na brzegach
3. Wierzch - łączymy ze sobą obydwa rodzaje soku, cukier, rozkłócone jaja, sól i mąkę
4. Kiedy kokosowy spód lekko się zrumienił, wyjmujemy z piekarnika i wylewamy mieszaninę soków i jajek, wstawiamy z powrotem do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ok 30 min, wierzch musi być ścięty
5. Studzimy ciasto w foremce, następnie wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny, w tym czasie całość jeszcze bardziej stężeje, kroimy na kwadraty równej wielkości
Komentarze