Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka bezglutenowe, bo....bezmączne, przepyszne, chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku, to coś pomiędzy brownie, a bezą, napakowane cennym polepszaczem humoru jakim jest czekolada. Ciastka są dość słodkie więc polecam nie dodawać czekolady o mniejszej zawartości kakao bo wyjdą za słodkie. Ważne również żeby absolutnie nie starać się odklejać ciastek przed ich całkowitym wystudzeniem.
Składniki na ok 24 szt
Czas przygotowania: 25 min
3 białka
1/2 szklanki gorzkiego kakao
230 g cukru pudru
szczypta soli
200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min 74%
Czas przygotowania: 25 min
3 białka
1/2 szklanki gorzkiego kakao
230 g cukru pudru
szczypta soli
200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min 74%
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, przygotowujemy dwie blachy i wykładamy je papierem do pieczenia
2. W misce miksera łączymy za pomocą rózgi kuchennej białka jajek, cukier, kakao i sól, jedynie łączymy składniki, nie ubijamy
3. Dodajemy do masy posiekaną gorzką czekoladę, mieszamy
4. Z pomocą dwóch łyżek nakładamy masę na przygotowaną blachę, zachowujemy dość duże odstępy, ciastka się rozleją w czasie pieczenia, pieczemy ok 15 min, pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystudzenia, następnie delikatnie odklejamy od papieru, pieczemy drugą blachę, ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku, najlepiej metalowym
Komentarze