Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje
jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą –
temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie,
lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej
zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w
stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.
Składniki na ok 4-5 porcji
Czas przygotowania:
1.5 l bulionu
2 łodygi selera naciowego
1 papryka słodka
2 piersi kurczaka
ok 350 g surowych krewetek (świeże lub mrożone)
ok 4 cm kawałek świeżego imbiru
kilka liści limonki kafir
1 łodyga trawy cytrynowej
ok 300 g pieczarek
ok 4 łyżeczki pasty Tom Yum lub tamaryndowca
400 g pomidorów z puszki
garść świeżej kolendry
sok z 1 limonki
ok 2-3 łyżek sosu rybnego
1 łyżka kokosowego lub brązowego cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i słodką papryką, jeśli używamy świeżych krewetek oczyszczamy je z pancerzy i jelit, mrożone możne przelać letnią wodą, żeby pozbyć się lodu
2. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liście kafiru, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz zmiażdżoną nożem trawę cytrynową
3. Seler naciowy i pieczarki kroimy w plasterki, do zupy dorzucamy kurczaka, po chwili pieczarki i seler, dodajemy pastę z tamaryndowca lub gotową pastę Tom Yum, gotujemy całość ok 10 min, następnie wlewamy pomidory z puszki, gotujemy jeszcze ok 10 min pod przykryciem
4. Na sam koniec wrzucamy krewetki, potrzebują dosłownie 3 min żeby dojść, doprawiamy sosem rybnym i sokiem z limonki, ewentualnie brązowym lub kokosowym cukrem, podajemy gorącą ze świeżą kolendrą
Komentarze