Cieniutkie naleśniki z aromatem cytryny i przyjemnymi dla oka nasionkami niebieskiego maku, wypełnione puszystym serkiem z bitą śmietaną będą doskonałym deserem, ale również słodką wersją drugiego dania. Danie obficie oprószam krwistoczerwonymi pestkami owocu granatu, który często nazywany jest owocem życia i powinien na stałe zagościł w naszym codziennym
jadłospisie, nie tylko dla smacznego soku, ale ze względu na dobroczynne
działanie dla naszego organizmu. Owoc granatu zawiera polifenole, czyli
związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników
oraz usuwają już wytworzone, co zmniejsza ryzyko występowania wielu
chorób nowotworowych.
Składniki na ok 8 szt
Czas przygotowania: 40 min
Ciasto
120 g mąki pszennej
2 jajka
300 ml mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli
3 łyżki maku (niemielonego)
otarta skórka z 1/2 cytryny
30 g roztopionego oleju kokosowego lub masła
30 g roztopionego oleju kokosowego lub masła
Nadzienie
250 g twarogu sernikowego
1 laska wanilii
125 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 owoc granatu
Przygotowania:
1. Wszystkie składniki ciasta zmiksować na jednolitą masę, odstawić na ok 30 min do lodówki
2. Nadzienie - śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, rdzeń wanilii rozcinamy wzdłuż wyłuskujemy nasionka i mieszamy z serem, dodajemy ubitą śmietaną
3. Na usmażone naleśniki nakładamy ser, składamy w trójkąt, podajemy z pestkami granatu
Komentarze