Mięta w napojach sprawdza się doskonale, gasi pragnienie, odświeża, nadaje poczucie świeżości, jednak połączenie jej z kawą to absolutny strzał w dziesiątkę, jest tak dobra, że wypijecie ją w mig. Taka kawa doskonale sprawdzi się nie tylko w świąteczny wieczór, po obfitym posiłku, ale na stałe może wkroczyć do Waszego kawowego menu. Latem, czy zimą, dla ochłody czy odświeżenia podniebienia - miętowa kawa mrożona.
Składniki: na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min
500 ml gorącej wody
ok 300 ml zimnego mleka
kostki lodu
Syrop miętowo-waniliowy
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
duży pęczek świeżej mięty
strąk wanilii
Przygotowanie:
1. Syrop: w rondelku umieszczamy wodę, cukier i miętę, rdzeń wanilii spłaszczamy nożem, nasionka się poluźnią w ten sposób, rozcinamy go wzdłuż i za pomocą noża wyłuskujemy wszystkie nasionka, dodajemy razem ze strąkiem do rondelka, doprowadzamy do wrzenia mieszając stale, pozwalamy gotować się ok 1 minuty, zdejmujemy z ognia i schładzamy zupełnie, po chwili można wstawiać do lodówki, żeby przyspieszyć schładzanie, można również przygotować syrop dzień wcześniej, przechowujemy w lodówce w słoiku
2. Kawę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, schładzamy również
3. Spieniamy dobrze zimne mleko, do szklanek wlewamy na dno po dwie łyżki syropu miętowo-waniliowego, następnie kostki lodu, spienione mleko, a na koniec wąskim strumyczkiem zimną kawę, ozdabiamy świeżą miętą i podajemy
Komentarze