Przejdź do głównej zawartości

Mrożona kawa miętowa

Mięta w napojach sprawdza się doskonale, gasi pragnienie, odświeża, nadaje poczucie świeżości, jednak połączenie jej z kawą to absolutny strzał w dziesiątkę, jest tak dobra, że wypijecie ją w mig. Taka kawa doskonale sprawdzi się nie tylko w świąteczny wieczór, po obfitym posiłku, ale na stałe może wkroczyć do Waszego kawowego menu. Latem, czy zimą, dla ochłody czy odświeżenia podniebienia - miętowa kawa mrożona.

Składniki: na 2 porcje

Czas przygotowania: 25 min



500 ml gorącej wody
ok 300 ml zimnego mleka
kostki lodu


Syrop miętowo-waniliowy



1 szklanka wody
1 szklanka cukru 
duży pęczek świeżej mięty
strąk wanilii














Przygotowanie:



1. Syrop: w rondelku umieszczamy wodę, cukier i miętę, rdzeń wanilii spłaszczamy nożem, nasionka się poluźnią w ten sposób, rozcinamy go wzdłuż i za pomocą noża wyłuskujemy wszystkie nasionka, dodajemy razem ze strąkiem do rondelka, doprowadzamy do wrzenia mieszając stale, pozwalamy gotować się ok 1 minuty, zdejmujemy z ognia i schładzamy zupełnie, po chwili można wstawiać do lodówki, żeby przyspieszyć schładzanie, można również przygotować syrop dzień wcześniej, przechowujemy w lodówce w słoiku
2. Kawę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, schładzamy również
3. Spieniamy dobrze zimne mleko, do szklanek wlewamy na dno po dwie łyżki syropu miętowo-waniliowego, następnie kostki lodu, spienione mleko, a na koniec wąskim strumyczkiem zimną kawę, ozdabiamy świeżą miętą i podajemy










Łączy przyjemne z naturalnym 
 
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.