Kolorowe, pachnące latem owoce tropikalne doładowują nasze baterie kiedy za oknem zimno i ponuro, ale są również niezastąpioną bombom witaminową kiedy na straganach brakuje polskich warzyw i owoców. Jeśli chcemy przetrwać do wiosny w zdrowiu i urodzie to jedzmy tropiki na zimę. Ananas znany ze swoich właściwości oczyszczających i odchudzających w połączeniu z czerwonokrwistym granatem o właściwościach przeciwzmarszczkowych, odżywczym mlekiem kokosowym i nasionami chia, które zapewniają nam solidną dawkę błonnika, białka i kwasów omega-3, stanie się naszym przyjacielem pełnym antyoksydantów.
1 szklanka mleka kokosowe
1/3 szklanki nasion chia
1/2 laski wanilii
1/2 owocu granatu
Przygotowanie:
1. Nasiona chia zalewamy mlekiem, strąk wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wyłuskujemy nasionka z wnętrza, dodajemy je razem z pustym strąkiem do mieszanki mleka i chia, odstawiamy do lodówki na ok 15 min
2. Pomarańcze filetujemy, ananasa dokładnie obieramy. wycinamy twardy rdzeń, owoce blendujemy na pure
3. Pudding mieszamy, przekładamy na dno szklanki, wylewamy na wierzch cześć musu owocowego, dekorujemy pestkami granatu, pestki można również ułożyć pomiędzy warstwami puddingu
Komentarze