Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe ciasto piernikowe z korzennym lukrem i granatem

Duch Świąt Bożego Narodzenia coraz śmielej zdaje się wdzierać do naszych domów, właściwie nie da się już od niego uciec, chociaż szczerze mówiąc kto by tego chciał? ;) Święta tuż, tuż, już niedługo będziemy za oknem wypatrywać pierwszej gwiazdki, która swym blaskiem rozświetli czarne, grudniowe niebo. Już za kilka dni bezkarnie będzie można podjadać pierniki z choinki, oraz wdychać zapach korzeni, wypełniający dom po brzegi. A propos korzeni, to jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybkie wigilijne ciasto, polecam tą czekoladowo-korzenną babkę z granatem.


 Składniki: na ok 10 porcji

Czas przygotowania: 60 min


Ciasto


225g masła

 60 g kakao  
150 ml wody  
1 łyżeczka cynamonu
 ½ łyżeczki mielonego imbiru
 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
 1 szczypta mielonych goździków 
250 ml greckiego jogurt 
 400g cukru pudru
2 duże jajka 

250 g mąki 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki soli


















Lukier


200 g serka śmietankowego do smarowania 

45 g cukru pudru
laska wanilii 
 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 owoc granatu 






Przygotowanie:


1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, formę na babkę dokładnie smarujemy masłem
2. Rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Kiedy się rozpuści dodajemy kakao i przypraw, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy wodę i podstawiamy z ognia
3. Następnie dodajemy śmietanę, cukier i jajka do mieszaniny kakaowej
4. Mąkę, sodę i sól przesiewamy do  w miski, następnie dodajemy mieszankę kakaową, łączymy całość 
5. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez ok 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka, odstawiamy do wystudzenia


Lukier


1.Wanilię przecinamy wzdłuż i wyłuskujemy nasionka, następnie wszystkie składniki lukru łączymy ze sobą 
2. Chłodne ciasto dekorujemy lukrem oraz pestkami granatu











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.