Do
czołówki najzdrowszych produktów świata z wielkim impetem ostatnio
wdziera się czarny ryż. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że
zaledwie jedna łyżka tego produktu zawiera więcej korzystnych dla
zdrowia przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami niż taka sama ilość
jagód. Ma też więcej błonnika, żelaza i witaminy E, przy znacznie niższym
poziomie cukrów. Czarny ryż
jest jedną z odmian ryżu, ma łagodny, orzechowy smak i nie jest kleisty ani szorstki jak inne odmiany ryżu. Uprawiany jest
najczęściej w Indonezji i Tajlandii. Nazywany był „zakazanym ryżem”,
ponieważ początkowo w Chinach był on przeznaczony tylko dla cesarza i
nikomu innemu nie wolno było go jeść. Szczególnym upodobaniem darzył tę
odmianę Kangxi – cesarz z dynastii Qing, na szczęście dzisiaj to "czarne złoto" dostępne jest dla
wszystkich.
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 40 min
1 szklanka czarnego ryżu House of Asia
2 szklanki wody
1 laska wanilii
1/2 szklanka mleczka kokosowego House of Asia
1 banan
3/4 szklanki + 2 dodatkowe łyżki kokosowego cukru House of Asia
50 g masła
Przygotowanie:
1. Do rondelka wsypujemy ryż, laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, za pomocą noża wyłuskujemy nasiona i razem ze strąkiem dodajemy do ryżu, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy pod przykryciem aż ryż zmięknie, ok 25 min
2. Podczas kiedy ryż się gotuje przygotowujemy karmel, do rondelka dodajemy 3/4 szklanki kokosowego cukru, pozostałą ilość wody i masło, gotujemy na średnim ogniu ok 10 min aż stanie się gęstszy i błyszczący, dodajemy połowę do ugotowanego ryżu, pozostawiamy na ok 10 min
3. Na patelnię dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru kokosowego, podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści, należy uważać żeby cukier się nie przypalił, banana pozostawiamy w skórze, przekrawamy na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż i układamy na patelni ze skarmelizowanym cukrem, karmelizujemy ok 3 minuty od strony przecięcia
4. Do ryżu dodajemy mleko kokosowe, podajemy z karmelizowanym bananem i polewamy pozostałym karmelem
Komentarze