Obłędnie pyszna tarta cytrynowa, lekka i odświeżająca, aksamitne wypełnienie kruchego ciasta w połączeniu z maślankowym kremem chantilly to deser godny mistrzów. Moje podniebienie nie tęskniło nigdy za "kwaśnymi słodkościami", aż do skosztowania jest tarty, koniecznie spróbujcie jej w swoim domu, a gwarantuję, że zaskarbicie sobie względy nawet najbardziej zagorzałych przeciwników "kwaśnych deserów".
Składniki
Czas przygotowania: 90 min
Kruche ciasto
110 g schłodzonego masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
195 g mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
Cytrynowe wypełnienie
2 żółtka
4 jajka
185 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka zielonej herbaty
250 ml soku z cytryny
starta skórka z trzech cytryn
285 g cukru
Krem chantilly
100 ml maślanki
200 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
starta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
1. Ciasto kruche - wszystkie składniki ciasta ugniatamy szybko dłonią lub za pomocą miksera na jednolitą masę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok 30 min
2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy mąką, schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy, dociskamy palcami do brzegów, nadmiar odcinamy, tartę wstawiamy na chwilę do zamrażalki, po czym wykładamy papierem do pieczenia na wierzchu wysypujemy groch lub fasolę i pieczemy 15 min, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy tartę jeszcze ok 10 min, wyjmujemy i studzimy
3. Cytrynowe wypełnienie - śmietanę zagotowujemy w rondelku, zdejmujemy z ognia i dodajemy zieloną herbatę, po 15 minutach przecedzamy śmietanę przez sito
4. Żółtka, jajka i cukier ubijamy mikserem aż składniki się dobrze połączą, następnie dolewamy śmietanę, wciąż mieszając stopniowo dolewamy sok z cytryn oraz skórkę z dobrze wyszorowanych cytryn, ścieramy tylko żółtą część, bez gorzkiego albedo
5. Masę cytrynową przelewamy na wystudzony spód tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni na ok 60 minut, masa musi być ścięta, wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia
6. Krem chantilly - śmietanę ubijamy z cukrem za pomocą rózgi, kiedy zacznie tworzyć łagodne wierzchołki powoli dolewamy maślankę, ubijamy do uzyskania konsystencji bitej śmietany
7. Tartę podajemy z kremem i świeżo starta skórką cytrynową
Komentarze