W maju rabarbaru nigdy dość, podobnie jak szparagów, choć te drugie znikają zanim sięgnę po aparat, już kilkakrotnie czyniłam starania o ich sfotografowanie kiedy unurzane w sosie holenderskim z jajkiem poche lądują w majowym menu śniadaniowym, jednak w konfrontacji z domowymi miłośnikami takiego śniadania zawsze jestem za wolna. Częściej jednak udaje mi się zapisać na SD widok różowawych łodyg rabarbaru, one w wersji nieprzetworzonej smakują domownikom mniej, co z resztą mnie dość dziwi., gdyż jako dziecko najchętniej zajadałam surowe łodygi rabarbaru wprost z grządki. Do dziś pamiętam ten cierpki smak, który niestety gwałtownie znikał po tym jak mam topiła rabarbar w garnku robiąc dla nas kompot, mdli mnie na samą myśl o kompotach rabarbarowych. Poza wersjami pitnymi, kocham rabarbar miłością absolutną, w maju właściwie wszystkie wypieki kończą się z jego udziałem, a dziś bardzo gęste, kleiste brownie na spodzie, kremowy ser i karmelizowany rabarbar - dadzą radę w ten weekend.
Składniki na formę 37/20
Czas przygotowania: 45 min + 1 h pieczenie
Spód brownie
300 g gorzkiej czekolady
100 g masła
1 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki kakao
1 1/2 szklanki cukru
5 jaj
Masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
125 g mascarpone
120 g białej czekolady
5 jaj
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
125 ml śmietany 30%
Rabarbar
6 łodyg rabarbaru
ok 6 łyżek brązowego cukru
1 laska wanilii
ok 1/4 szklanki wody
2 kapsułki kardamonu
Przygotowanie:
1. Formę do ciasta natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 175 stopni
2. Spód brownie - czekoladę łamiemy kosteczkę i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, do rozpuszczonej masy dodajemy cukier, pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia
3. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao i sól
4. Do masy czekoladowej wbijamy kolejno po jednym jajku, mieszamy po każdym dodaniu, następnie dodajemy suche składniki, łączymy, wykładamy masę do formy, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika na ok 15 min, kiedy na powierzchni utworzy się skorupka wyjmujemy ciasto z piekarnika, moc ustawiamy na 210 stopni
5. Rabarbar - łodygi myjemy i kroimy w ok 1 cm kawałki, na patelni rozpuszczamy cukier z 1/4 szklanki wody, wrzucamy pokrojony rabarbar, z przekrojonej laski wanilii wyłuskujemy ziarenka i razem z kardamonem dodajemy do rabarbaru, czekamy aż rabarbar zmięknie, część powinna pozostać w kawałkach, część może się rozpaść, usuwamy kardamon i odstawiamy rabarbar z ognia
6. Masa serowa - w misce miksera umieszczamy ser, mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier, miksujemy na gładką masę, białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
7. Do masy serowej dodajemy po jednym jajku, wciąż miksujemy, następnie żółtka, na koniec śmietanę i rozpuszczoną białą czekoladę
8. Masę przelewamy na podpieczony spód brownie, na wierzchu układamy łyżeczką rabarbar, za pomocą patyczka wykonujemy kilka ruchów żeby rozprowadzić nieco mus rabarbarowy po cieście
9. Sernik wstawiamy do piekarnika na 210 stopni na ok 15 min, następnie zmniejszamy moc piekarnika do 120 stopni i pieczemy ok 50 min, masa stężej jeszcze w lodówce, sernik powinien w niej spędzić po upieczeniu ok 12 h
Komentarze