Czasem, a właściwie ostatnimi czasy coraz częściej,
próbuje oszukać mięsożerne dzieci, i podaje im do złudzenia podobne do
klasycznych kotlecików, warzywne ich odmiany. Z powodzeniem udało mi
się przekabacić je na kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej, marchewki,
czy batatów i utrwalić w ich głowach że smakują całkiem dobrze i udają
mięso znacznie lepiej niż sojowy, do niedawna często stosowany przez
wegetarian, suchar. Dziś mnogość przepisów wege i wega jest tak
ogromna że moim zdaniem, każdego dnia roku można zjeść inne danie,
jestem tego prawie pewna, bo sama praktycznie nie powtarzam dań, no
chyba że na specjalne zamówienie, na. na wegetariańskiego kotleta....
:)
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania : 35 min
500 g batatów
1/2 szklanki czarnych oliwek
ok 2 oliwy z oliwek
2 liście laurowe
150 g pokruszonej fety
pęczek posiekanego koperku
garść świeżej mięty, posiekanej
1 łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki soli
pieprz
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej rzepakowy do smażenia
Ryż cytrynowy
150 g ryżu, najlepiej jaśminowy
1/2 szklanki groszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Sałatka
1 ogórek
250 g pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki czarnych oliwek
50 g fety
1 łyżeczka oregano najlepiej świeże
2 łyżki posiekanego koperku
2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego na zimno
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kotlety - bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na oliwie, dodajemy liście laurowe kiedy całość lekko zmięknie przekładamy do miski i łączymy z reszta składników, formujemy kotleciki wielkości dłoni lub mniejsze i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych elementów dania, kotleciki można przygotować również do dzień wcześnie i przechowywać w lodówce, następnego dnia tylko usmażyć
2. Ryż - na patelni lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż i mieszamy aż ziarenka pokryją się oliwą i lekko przyrumienią, dolewamy ok 300 ml wody (zawsze dwukrotnie więcej niż ryżu) solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok 10 min. Dorzucamy groszek i gotujemy jeszcze ok 5 min. W czasie gotowania nie mieszamy ryżu.
3. Sałatka - warzywa myjemy, ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół, siekamy koperek, oliwki kroimy w plasterki, sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kruszymy fetę
4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoto
5. Tuż przed podaniem do ryży dodajemy starte skórkę z cytryny i sok, mieszamy i natychmiast podajemy
Komentarze