Jeśli
tylko wpadną Wam jeszcze w ręce dorodne czereśnie nie zastanawiacie się
zbyt długo nad ich zastosowaniem, najlepszym są wypieki z ich
udziałem, a świeża drożdżówka z kruszonką to wprost wymarzone
towarzystwo dla wyczekiwanych czereśni. Jeśli na straganie czereśni już brak, a okoliczne drzewa świecą pustakami to można sięgnąć po inne sezonowe owoce, świetnie nadadzą się śliwki, morele, brzoskwinie.
Składniki na 10 szt
Czas przygotowania: 120 min
3
szklanki mąki pszennej
1
jajo
2
żółtka
1
szklanka letniego mleka
1/4
łyżeczki soli
7
g suchych drożdży
4
łyżki cukru
80 g roztopionego masła
2
łyżki mleka
500 g czereśni
Kruszonka
1/2
szklanki mąki pszennej
1/2
szklanki mąki razowej
garść
płatków owsianych górskich
1/4
szklanki brązowego cukru
100
g zimnego masła
szczypta
soli
1/2
łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1.
Jajka, mleko, cukier i roztopione masło mieszamy rózgą w dzbanku, w osobnym
naczyniu mieszamy przesianą mąkę, dodajemy sól i suszone drożdże,
łączymy suche składniki z mokrymi, wyrabiamy elastyczne ciasto,
przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy
w ciepłym miejscu na ok 90 min
2.
Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 10 równych części i
układamy na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia,
przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 40 minut, aż bułeczki
podrosną
3. Czereśnie drylujemy
4.
Kruszonka - mąki, cukier, płatki i cynamon mieszamy, dodajemy
pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż powstaną
okruchu, coś na wzór mokrego piasku, powinny pozostać też grubsze
cząstki
5.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni
6.
Dnem szklanki robimy w bułeczkach dwa wgłębienia, układamy
po kilka czereśni, posypujemy kruszonką, brzegi drożdżówek
smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, studzimy na
kratce
Komentarze