Przejdź do głównej zawartości

Tarta pełnoziarnista z burakami i szpinakiem

Mimo późnej już pory po mojej kuchni rozchodzi się zapach pieczonego ciasta, to dochodzą muffinki na śniadanie dla dzieci. Mój piekarnik nie raz już doświadczał nocnej zmiany, wtedy chyba najlepiej mi się myśli, kiedy w domu cichną wszelkie gwary. Wsłuchując się w tykanie piekarnika i rytmiczne kapanie wody z kranu, przegryzam resztki razowej tarty z burakiem. Okazało się, że ziemisty smak burak dobrze komponuje się ze słodko-kwaśną żurawiną, mało wyrazistym szpinakiem i jego totalnym przeciwieństwem, w stopniu wyrazistości, serem pleśniowym. Pomimo różnych sfer pochodzenia, składniki połączyły się w zgrabną  całość, prosty burak uszlachetnił się za sprawą sera camambert, który tym samym spuścił trochę z tonu na rzecz szpinaku. 

Składniki na formę o śr 25 cm
Czas przygotowania: 30 min + 40 min pieczenie 



Ciasto

125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g mielonych orzechów laskowych
1 żółtko
125 g masła
szczypta soli
60 ml zimnej wody




Nadzienie

4-5 ugotowanych w mundurkach buraków 
450 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 szalotki
250 g sera camembert
4 jajka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
3/4 szklanki śmietany 30 %
1/2 szklanki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

1. W misce miksera mieszamy mąkę, orzechy i sól, wbijamy żółtko i dolewamy wodę, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, zagniatamy w kulę, nie ogrzewamy ciasta, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 30 min
2. Kiedy ciasto się schładza, przygotowujemy nadzienie: obieramy ugotowane uprzednio buraki i kroimy w plastry, cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę\
3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę i czosnek, kiedy zmiękną dodajemy szpinak i czakramy aż zwiędnie, przekładamy do miski, solimy i dodajemy pieprz 
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
5. Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim formę na tarte z ruchomym dnem, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem żeby nie spłynęły nam brzegi, wstawiamy do piekarnika na ok 10 minut, następnie usuwamy papier i podpiekamy jeszcze ok 7 minut, wyjmujemy z piekarnika 
8. Na podpieczony spód wykładamy blanszowany szpinak, pokrojone buraki, posypujemy suszoną żurawiną, śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylewamy na tartę, na wierzchu układamy plasterki sera i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut

Jesień w kolorach i smakach!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Wypisz Wymaluj pisze…
GENIALNA!!! Mogłabym to powtarzać bez końca! Poproszę kawałek (w porywach do całej) kurierem! :)

Pozdrawiam i zapraszam do nas - do kuchni matki i córki.
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo dziękuję! Gdyby tylko nie rozeszła się tak szybko! ;)
Rinfanaiel pisze…
Dzięki za przepis, pyszna wyszła! my zrobiliśmy z pieczonymi burakami

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.