Powiem szczerze, że do robienia makaronu podchodziłam trochę jak pies do jeża, zwłaszcza, że w sklepach panuje taka różnorodność makaronowa. Kiedy tylko nachodziła mnie ochota na makaron sięgałam po ten najlepszy, ale jednak gotowy, a co kiedy najdzie nas ochota na ravioli, no tutaj już wyjścia awaryjnego nie mamy, trzeba sięgnąć po mąkę i jaja. To właśnie nieprzejednany apetyt na włoskie pierożki skłonił mnie do makaronu własnej roboty. W rzeczywistości okazało się że, to dziecinnie prosta sprawa, i wiem co mówię bo nawet moja 2,5 letnia córcia czerpała radość z używania wykrojnika i zlepiania resztek w makaronowe stworki. Naprawdę warto zrobić samemu makaron, nie tylko dla przyjemności jedzenia, ale również aby dać upust swojej wyobraźni i kreatywności, makaron można przecież zabarwić lub zatopić w nim zioła, efekt będzie niesamowity. Co do nadzienia to o bardziej na czasie byłoby trudno - dynia znów w roli pierwszoplanowej tym razem w korzennej odsłonie.
Składniki na ok 40 sztCzas przygotowania: 60 min + 3 h schładzanie
400 g mąki pszennej
4 jajka
sok i starta skórka z 1 cytryny
60-80 ml oleju
20 g cukru
szczypta soli
1 kg dyni
oliwa z oliwek
150 g parmezanu
2 szalotki
6 owsianych herbatników
sól, pieprz
mielony kardamon
mielony cynamon
gałka muszkatołowa
100 g masła
kilka gałązek świeżej szałwii
2-3 łyżek śmietany 30 %
parmezan do dekoracji
1. Dzień wcześniej pieczemy dynię - usuwamy pestki, obieramy jeśli nie używamy Hokkaido, kroimy na duże kawałki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
2. Upieczoną dynię studzimy, miksujemy na pure, doprawiamy szczyptą mielonego kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej
3. Szalotki drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, kiedy się zeszkli dodajemy ją do pure z dyni, całość przekładamy na sito i wstawiamy do lodówki na 12 godzin żeby odciekła reszta wody
3. Ciasto na ravioli - do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy startą skórkę z cytryny i sok, olej i jaja mieszamy na pomocą mieszadła do wyrabiania ciasta, mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miksera i będzie miało jednolitą konsystencję, zawijamy cisto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny
4. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1 mm, jeśli używamy maszynki do wałkowania makaronu kroimy lekko rozwałkowane ciasto na prostokąty i przepuszczamy przez maszynkę tak długo aż dojdziemy do najcieńszej przekładki
5. Do pure z dyni dodajemy pokruszone herbatniki owsiane i starty parmezan
6. Za pomocą wykrojnika do ravioli lub dowolnego kształtu szklanki wycinamy ravioli, na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadziania, brzegi lekko smarujemy wodą i przykładamy drugim krążkiem, dociskamy brzegi starając się wypchnąć z wnętrza całe powietrze
7. Gotowe ravioli odkładamy na podsypaną mąką deskę i wkładamy bez przykrycia do lodówki na ok 1 godzinę
8. Ravioli gotujemy w osolonym wrzątku 3 min od wypłynięcia na powierzchnię
9. Masło orzechowe - do rondelka dodajemy masło, rozpuszczamy je i czekamy aż zacznie brązowieć, nabierze wtedy orzechowego posmaku, zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez sito, dodajemy szczyptę soli, posiekane listki szałwii i śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia
10 Ravioli podajemy z masłem i oprószamy startym parmezanem
Składniki na ok 40 sztCzas przygotowania: 60 min + 3 h schładzanie
Ciasto na ravioli
400 g mąki pszennej
4 jajka
sok i starta skórka z 1 cytryny
60-80 ml oleju
20 g cukru
szczypta soli
Nadzienie
1 kg dyni
oliwa z oliwek
150 g parmezanu
2 szalotki
6 owsianych herbatników
sól, pieprz
mielony kardamon
mielony cynamon
gałka muszkatołowa
Masło orzechowe
100 g masła
kilka gałązek świeżej szałwii
2-3 łyżek śmietany 30 %
parmezan do dekoracji
Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej pieczemy dynię - usuwamy pestki, obieramy jeśli nie używamy Hokkaido, kroimy na duże kawałki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
2. Upieczoną dynię studzimy, miksujemy na pure, doprawiamy szczyptą mielonego kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej
3. Szalotki drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, kiedy się zeszkli dodajemy ją do pure z dyni, całość przekładamy na sito i wstawiamy do lodówki na 12 godzin żeby odciekła reszta wody
3. Ciasto na ravioli - do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy startą skórkę z cytryny i sok, olej i jaja mieszamy na pomocą mieszadła do wyrabiania ciasta, mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miksera i będzie miało jednolitą konsystencję, zawijamy cisto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny
4. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1 mm, jeśli używamy maszynki do wałkowania makaronu kroimy lekko rozwałkowane ciasto na prostokąty i przepuszczamy przez maszynkę tak długo aż dojdziemy do najcieńszej przekładki
5. Do pure z dyni dodajemy pokruszone herbatniki owsiane i starty parmezan
6. Za pomocą wykrojnika do ravioli lub dowolnego kształtu szklanki wycinamy ravioli, na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadziania, brzegi lekko smarujemy wodą i przykładamy drugim krążkiem, dociskamy brzegi starając się wypchnąć z wnętrza całe powietrze
7. Gotowe ravioli odkładamy na podsypaną mąką deskę i wkładamy bez przykrycia do lodówki na ok 1 godzinę
8. Ravioli gotujemy w osolonym wrzątku 3 min od wypłynięcia na powierzchnię
9. Masło orzechowe - do rondelka dodajemy masło, rozpuszczamy je i czekamy aż zacznie brązowieć, nabierze wtedy orzechowego posmaku, zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez sito, dodajemy szczyptę soli, posiekane listki szałwii i śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia
10 Ravioli podajemy z masłem i oprószamy startym parmezanem
Komentarze