Mój ostatni spacer po lesie ograniczył się do fotografowania muchomorów w zielonej gęstwinie i psa daremnie szukającego jagód w poszycie. Moim wielkim szczęściem jest coroczny wysyp kozaków i borowików na terenie mojego trawnika, wiec mogę sobie odpuścić nużące mnie zajęcie poszukiwania cennych kapeluszy w pobliskich lasach. Zupę grzybowa przygotowuje stosunkowo rzadko, nie jest to mój jesienny faworyt, ale na prośbę domowników, część grzybowego galimatiasu wylądowała w bulionie. Zupa jest naprawdę pyszna bo bardzo grzybowa!
Składniki na ok 4-5 porcji
garść suszonych grzybów
oliwa z oliwek
ok 600 g mieszanych świeżych grzybów
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
garść świeżego tymianku
1 l bulionu, warzywny lub z kurczaka
ok 2 łyżki mascarpone
oliwa truflowa (opcjonalnie)
koperek lub pietruszka
sól, pieprz
Składniki na ok 4-5 porcji
Czas przygotowania: 40 min
garść suszonych grzybów
oliwa z oliwek
ok 600 g mieszanych świeżych grzybów
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
garść świeżego tymianku
1 l bulionu, warzywny lub z kurczaka
ok 2 łyżki mascarpone
oliwa truflowa (opcjonalnie)
koperek lub pietruszka
sól, pieprz
Cytryna
4 kromki chleba (najlepiej na zakwasie)
1. Suszone grzyby namaczamy we wrzącej wodzie, na tyle żeby je przykryć i odstawiamy na ok 15 min aż zmiękną
2. Świeże grzyby kroimy w większe kawałki, cebulę siekamy w kostkę, czosnek miażdżymy na desce
3. W rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, czekamy aż się zeszkli, dorzucamy pokrojone grzyby, podsmażamy aż zaczną uwalniać wodę, dorzucamy namoczone suszone grzyby wraz z wodą i dusimy całość ok 20 min, doprawiamy solą i pieprzem
4 kromki chleba (najlepiej na zakwasie)
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby namaczamy we wrzącej wodzie, na tyle żeby je przykryć i odstawiamy na ok 15 min aż zmiękną
2. Świeże grzyby kroimy w większe kawałki, cebulę siekamy w kostkę, czosnek miażdżymy na desce
3. W rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, czekamy aż się zeszkli, dorzucamy pokrojone grzyby, podsmażamy aż zaczną uwalniać wodę, dorzucamy namoczone suszone grzyby wraz z wodą i dusimy całość ok 20 min, doprawiamy solą i pieprzem
4. Następnie dolewamy gorący bulion, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, dodajemy listki świeżego tymianku, sok z 1/2 cytryny, następnie miksujemy, doprawiamy do smaku i miksujemy z mascarpone
5. Kromki chleba rwiemy na kawałki i podsmażamy na oliwie
6. Zupe podajemy z siekamy koperkiem lub pietruszka, grzankami z chleba oraz klejem z serka mascarpone, skrapiamy oliwa truflowa
Komentarze
Swoją drogą zazdroszczę Ci tego trawnika :)