Przejdź do głównej zawartości

Pieczone jesienne warzywa z sosem musztardowym

Bardzo prosty sposób na pocieszające jedzenie, przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka minut, a fakt posiadania miski pełnej jesiennych, słodkich warzyw z prostym sosem musztardowym, daje poczucie swoistego bezpieczeństwa. Jesień to doskonały czas na proste dania z wykorzystaniem samych warzyw, ich smak jest na tyle bogaty, że nie wymagają specjalnej oprawy. Na Waszej blaszce może znaleźć się praktycznie wszystko, dowolne warzywa korzeniowe, pamiętajcie jednak żeby dobierać je tak aby ich czas pieczenia był podobny, inaczej kiedy część warzyw będzie jeszcze twarda inne w tym czasie zaczną się rozpadać. Dobrze sprawdzają się wszystkie odmiany ziemniaków, dynia, marchew, pietruszka, buraki, rzepa, pasternak, koper włoski.





Składniki
Czas przygotowania: 10 min + 40 min pieczenie


2 sporej wielkości słodkie ziemniaki
4-5 mniejsze buraki
2 czerwone cebule
kilka ząbków czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki ostrej musztardy Dijon
sok z cytryny






















Przygotowanie:


1. Piernik nagrzewamy do 200 stopni
2. Szeroką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
3. Słodkie ziemniaki i buraki obieramy, ziemniaki kroimy w dowolny kształt, buraki w ćwiartki
4. Cebule obieramy, kroimy w pióra
5. Wszystkie warzywa rozsypujemy na przygotowanej blaszce, skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem i solą, dokładamy kilka ząbków czosnku, w łupinkach, i gałązki rozmarynu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min, buraki dochodzą najdłużej, ja posypuję jeszcze warzywa obrobią cukru, który w trakcie pieczenia karmelizuje się na warzywach
6. Sos musztardowy - mieszamy śmietanę z musztardą, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, odrobiną cukru
7. Warzywa podajemy na ciepło z sosem musztardowym

Świetne jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa. 










































sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.