Składniki na ok 6-8 osób
Czas przygotowania: 45 min + 45 min pieczenie
6-8 liści kapusty włoskiej
1 kg łopatki QAFP
ok 6 szt świeżych fig
200 g koziej rolady
sól, pieprz
1 czerstwa bułka
mleko do namoczenia bułki
kilka gałązek świeżego tymianku
3 jajka
Sos paprykowy
3 czerwone papryki
2 łyżki oleju rzepakowego
300 g gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
świeży tymianek
Do podania
kasza gryczana niepalona
Przygotowanie:
1. Sos paprykowy - papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i białe błony, skrapiamy olejem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min, następnie wkładamy do woreczka i szczelnie zamykamy, po chwili obieramy ze skóry, miksujemy papryki z jogurtem, chili i tymiankiem, doprawiamy do smaku
2. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku i pozostawiamy na ok 10 minut
3. Łopatkę QAFP mielimy i mieszamy z namoczoną i odsączoną bułką, dodajemy jaja i przyprawy
4. Liście kapusty obgotowujemy we wrzątku ok 10 min, następnie hartujemy w lodowatej wodzie
5. Foremkę o wymiarach 31/13 natłuszczamy odrobiną oleju, wykładamy liśćmi blanszowanej kapusty włoskiej, na liście wykładamy masę mięsną
6. Figi kroimy na ćwiartki, kozi ser w większą kostkę, teraz należy wetknąć figi i kostki sera w masę mięsną, następnie wyrównać wierzch, zawinąć zwisające końce kapusty i posmarować olejem, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 -60 minut
7. W czasie kiedy pieczeń się piecze gotujemy kaszę gryczaną niepaloną, najlepiej gotować ją w gorącym bulionie, dolewamy go stopniowo do kaszy aż wchłonie całość, a ziarenka pozostaną al dente
8. Po zapieczeniu ostrożnie obracamy foremkę do góry dnem, pieczeń powinna wysunąć się bez problemu, podajemy z sosem paprykowym i kasza gryczaną
Komentarze