Przejdź do głównej zawartości

Papryczki chili nadziewane pure z dyni i twarożkiem


Danie dla prawdziwych fanów ostrości, choć słodka dynia w dużym stopniu łagodzi piekielną ostrość chili to przekąska i tak wymaga odwagi. Doskonale odnajdzie się na przyjęciu w męskim gronie, może stanowić również ciekawy dodatek do szerszego menu. Nie polecam sięgać po ostrzejsze odmiany papryczek, może się okazać że danie straci swój smak, zdominowane totalnie przez zbyt dużą ilość kapsaicyny. Informacja przydatna: ten organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za piekielnie ostry smak papryczek można łatwo zniwelować mlecznymi produktami, świetnie do tego nadaje się maślanka, jogurt czy mleko, w żadnym razie piwo, istnieją też fani zapijanie ostrości wysokoprocentowym alkoholem....ale to już pozostawiam w kwestii Waszej oceny ;) 

Składniki na 10 szt
Czas przygotowania: 40 min



10 szt zielonych papryczek chili
1/4 dyni Hokkaido
3 łyżki serka twarogowego
2 łyżki kolorowego pieprzu
1 cebula
sól
oliwa z oliwek
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego



















Sos jogurtowy


200 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
garść liści kolendry
sól
kolorowy pieprz
tłuszcz ze smażenia papryczek



Przygotowanie:



1. Dynie kroimy na kawałki, Hokkaido nie trzeba obierać, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min
2. Upieczoną dynię miksujemy na pure
3. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy kurkumę i mielony kumin, kiedy cebula się zeszkli dodajemy ją do pure z dyni, całość mieszamy z serkiem twarogowym, doprawiamy solą i pieprzem
4. Papryczki blanszujemy w osolonym wrzątku przez ok 2 min, przekrawamy je wzdłuż i usuwamy wszystkie nasiona, do środka papryczek wkładamy farsz
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy gorczycę, nasiona kuminu i kopru włoskiego, podsmażamy chwilę, uważamy żeby nie spalić, układamy nadziane papryczki chili i podsmażamy aż zaczną się rumienić, nie obracamy
6. Sos jogurtowy - jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem, przyprawami i tłuszczem ze smażenia papryczek, dodajemy grubo siekaną kolendrę i młotkowany kolorowy pieprz
7. Papryczki podajemy z sosem jogurtowym, oprószamy całość młotkowanym kolorowym pieprzem

Danie dla prawdziwych koneserów pikantności! 










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.