Ten mrożony deser, podawany zazwyczaj w wysokim kielichu, przygotowywany jest na bazie mrożonego kremu lub bitej śmietany, serwowany z sosem owocowym jest jednym z ulubionych, przez Włochów, słodkich zwieńczeń posiłków. Sama nazwa kryje już w sobie obietnicę spełnionej słodkości, gdyż parfait pochodzi od języka francuskiego i oznacza doskonały, idealny. Lody nie są zbytnio twarde, łatwo wyczuwalne są w nich drobinki gorzkiej czekolady i bezy, a co najważniejsze nie potrzebujecie maszynki do lodów w celu ich przygotowania, wystarczy mikser i foremka. Parfait można przygotować z dowolnym owocowym lub czekoladowym sosem, jak również wzbogacić je o różnorodne bakalie. Jako, że jestem czekoladoholiczką proponuję jednak okruchy czekoladowe i kawałki bezy, ale ostatecznie pozostawiam to waszej inwencji i życzę smacznego!
Składniki na ok 8 porcji
300 ml śmietany 36%
30 g gorzkiej czekolady
1 łyżka rumu lub likieru kawowego
100 g gotowej bezy
500 g mrożonych wiśni
5 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1. Keksówkę o wymiarach 18/12 cm wykładamy dokładnie folią spożywczą, niech kawałki folii wystają na zewnątrz
2. Śmietanę ubijamy mikserem, jednak nie na zbyt sztywną pianę
3. Czekoladę siekamy, dodajemy do śmietany razem z likierem
4. Dodajemy pokruszone bezy, całość mieszamy delikatnie
5. Masę wylewamy do przygotowanej keksówki, przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na ok 8 godzin lub na całą noc
6. Sos - wiśnie wrzucamy do rondelka, dosypujemy cukier i podgrzewamy całość, aż wiśnie się rozmrożą, dolewamy trochę wody, na tyle żeby leciuteńko przykryć owoce, gotujemy, w kubku rozmieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z odrobiną wody, wlewamy mąkę do wiśni, mieszamy intensywnie, zagotowujemy, kiedy sos zgęstnieje, odstawiamy z ognia
7. Przed podaniem wyjmujemy lody z keksówki, należy obrócić ją do góry dnem i postukać o blat, deser powinien się wysunąć, kroimy parfait na grube plastry i polewamy sosem wiśniowym
Składniki na ok 8 porcji
Czas przygotowania: 20 min + 8 h mrożenie
300 ml śmietany 36%
30 g gorzkiej czekolady
1 łyżka rumu lub likieru kawowego
100 g gotowej bezy
500 g mrożonych wiśni
5 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Keksówkę o wymiarach 18/12 cm wykładamy dokładnie folią spożywczą, niech kawałki folii wystają na zewnątrz
2. Śmietanę ubijamy mikserem, jednak nie na zbyt sztywną pianę
3. Czekoladę siekamy, dodajemy do śmietany razem z likierem
4. Dodajemy pokruszone bezy, całość mieszamy delikatnie
5. Masę wylewamy do przygotowanej keksówki, przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na ok 8 godzin lub na całą noc
6. Sos - wiśnie wrzucamy do rondelka, dosypujemy cukier i podgrzewamy całość, aż wiśnie się rozmrożą, dolewamy trochę wody, na tyle żeby leciuteńko przykryć owoce, gotujemy, w kubku rozmieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z odrobiną wody, wlewamy mąkę do wiśni, mieszamy intensywnie, zagotowujemy, kiedy sos zgęstnieje, odstawiamy z ognia
7. Przed podaniem wyjmujemy lody z keksówki, należy obrócić ją do góry dnem i postukać o blat, deser powinien się wysunąć, kroimy parfait na grube plastry i polewamy sosem wiśniowym
Komentarze