Pewien Francuz wykrzyknął kiedyś "Ce que j'adore dans la cuisine anglaise, ce sont vos petits mince-pi" czyli " to za co uwielbiam kuchnię angielską, to te małe (babeczki) mince pies". Trudno mu się dziwić, te maleństwa skradły już serce niejednego łakomczucha. Ciężki, bogaty w składzie i smaku farsz nadaj babeczkom typowego dla tej okoliczności charakteru. Ja robię babeczki wielkości jednego kęsa, wtedy doznajemy prawdziwego odkrycia intenswyności farszu i kruchego ciasta, lekko aromatyzowanego pomarańczami. Jeśli macie więc ochotę na mieszankę zapachową w postaci masła, pomarańczy, przypraw korzennych i bakalii, to mince pies doskonale spełnią te oczekiwania.
Składniki na 36 szt
240 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli
60 ml wina porto
75 g brązowego cukru
300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
75 g koryntek*
75 g rodzynek
30 g suszonej żurawiny
drobno otarta skórka i sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki miodu
25 ml brandy
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
*ciemne, drobne, bezpestkowe rodzynki
1. Ciasto - do miski miksera wysypujemy mąkę i pokruszone zimne masło, mieszamy krótka aż masło obtoczy się w mące, wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut
2. Sok z pomarańczy mieszamy z solą, wstawiamy do lodówki, powinien być zimny
3. Nadzienie - podczas gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie, w dużym rondlu podgrzewamy wino z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia się cukru, dorzucamy świeżą żurawinę, chwilę gotujemy
4. Dorzucamy rodzynki, koryntki, suszoną żurawinę, przyprawy oraz skórkę i sok z pomarańczy, gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozpadną i wchłoną większość płynu, rozcieramy trochę żurawinę, zdejmujemy rondel z ognia, lekko studzimy, dolewamy brandy i ekstrakt waniliowy, dodajemy miód i ucieramy aż powstanie pasta
5. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i dolewamy sok, mieszamy krótko do połączenia się składników, formujemy dłońmi dysk, owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut
6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
7. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy, wałkujemy dość cienko, ale bez przesady, wykrawamy krążki, wkładamy do natłuszczony foremek na mini babeczki, wylepiamy dokładnie, nakłuwamy widelcem, żeby ciasto się nie podnosiło w trakcie pieczenia, wypełniamy babeczkę 1 łyżeczką masy żurawinowej, na wierzchu układamy małą gwiazdkę, wyciętą z ciasta za pomocą foremki
8. Babeczki pieczemy od 10-15 minut w nagrzanym piekarniku, delikatnie wyjmujemy po upieczeniu z foremek i studzimy na kratce, przed podaniem można udekorować cukrem pudrem
Składniki na 36 szt
Czas przygotowania: 60 min + 15 min pieczenie
Ciasto
240 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli
Nadzienie
60 ml wina porto
75 g brązowego cukru
300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
75 g koryntek*
75 g rodzynek
30 g suszonej żurawiny
drobno otarta skórka i sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki miodu
25 ml brandy
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
*ciemne, drobne, bezpestkowe rodzynki
Przygotowanie:
1. Ciasto - do miski miksera wysypujemy mąkę i pokruszone zimne masło, mieszamy krótka aż masło obtoczy się w mące, wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut
2. Sok z pomarańczy mieszamy z solą, wstawiamy do lodówki, powinien być zimny
3. Nadzienie - podczas gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie, w dużym rondlu podgrzewamy wino z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia się cukru, dorzucamy świeżą żurawinę, chwilę gotujemy
4. Dorzucamy rodzynki, koryntki, suszoną żurawinę, przyprawy oraz skórkę i sok z pomarańczy, gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozpadną i wchłoną większość płynu, rozcieramy trochę żurawinę, zdejmujemy rondel z ognia, lekko studzimy, dolewamy brandy i ekstrakt waniliowy, dodajemy miód i ucieramy aż powstanie pasta
5. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i dolewamy sok, mieszamy krótko do połączenia się składników, formujemy dłońmi dysk, owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut
6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
7. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy, wałkujemy dość cienko, ale bez przesady, wykrawamy krążki, wkładamy do natłuszczony foremek na mini babeczki, wylepiamy dokładnie, nakłuwamy widelcem, żeby ciasto się nie podnosiło w trakcie pieczenia, wypełniamy babeczkę 1 łyżeczką masy żurawinowej, na wierzchu układamy małą gwiazdkę, wyciętą z ciasta za pomocą foremki
8. Babeczki pieczemy od 10-15 minut w nagrzanym piekarniku, delikatnie wyjmujemy po upieczeniu z foremek i studzimy na kratce, przed podaniem można udekorować cukrem pudrem
Komentarze