Przejdź do głównej zawartości

Ciasto mleczne - tres leches

"Czarna krowa w kropki bordo gryzła trawę kręcąc mordą . Kręcąc mordą i rogami gryzła trawę wraz z jaskrami . "Czarna krowo ,nie kręć rogiem , bo ja pieróg jem z twarogiem : gdy tak srogo rogiem kręcisz , gryźć pieroga nie mam chęci ..." 

Codziennie mijam łąkę, na której leniwie wylegują się rzeczone krowy i codziennie zadziwia mnie nieustający zachwyt dzieciaków z tylnej kanapy samochodu. Fajnie tak potrafić zachwycać się krową na łące, kałużą na drodze, ślimakiem sunącym po mokrej trawie, rosą na pajęczej sieci lub niespotykanym, przerażającym kształtem chmury. Bardzo się staram, żeby zakładać te dziecięce, różowe okulary na oczy jak najczęściej, Świat nie tylko wygląda wtedy ciekawiej, ale mama w oczach dzieci staje się wtedy tajemniczą, zabawną rusałką o oczach wypełnionych miłością. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na weekend, polecam spacer po lesie w różowych okularach, a po powrocie szklankę mleka z różową słomką i kawałek mega mlecznego ciasta.








































Składniki na formę o wymiarach 23/33

Czas przygotowania: 25 min + 40 min pieczenie


Ciasto


4 jajka
1 szklanka mleka
110 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
szczypta soli

*wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

Syrop mleczny


2 szklanki zagęszczonego mleka 
375 ml skondensowanego słodzonego mleka
3/4 szklanki śmietany 30%
1 łyżka rumu (opcjonalnie, jeśli ciasta nie jedzą dzieci)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Do podania


bita śmietana
prażone płatki migdałowe lub wiórki kokosowe



Przygotowanie:



1. Ciasto - mleko i masło rozpuścić w rondelku i odstawić do lekkiego wystudzenia
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i gałką (jeśli używamy)
3. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę, dolewamy ekstraktu z wanilii, następnie, na zmianę, partiami dodajemy mąkę i mleko z masłem, mieszamy krótko, jedynie do połączenia się składników
4. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 40 minut, pieczemy do tzw. suchego patyczka
5. Sos - kiedy ciasto się piecze przygotowujemy sos, mieszamy trzepaczką wszystkie jego składniki, kiedy ciasto jest upieczone, odstawiamy na 10 minut do wystudzenia, następnie nakłuwamy gęsto patyczkiem, ciasto zalewamy syropem mlecznym, robimy to w chochelką, polewając stopniowo ciasto na całej powierzchni, odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny żeby stężało, najlepiej smakuje zimne


Potrójnie mleczne meksykańskie ciasto, doskonale ze szklanką zimnego mleka! 









sklep Laptopy HP sony asus samsung
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Martha pisze…
Wspaniale wygląda! : )
Pomysł bardzo mi przypadł do gustu!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.