Przejdź do głównej zawartości

Leczo


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Dobrze wszystkim znane leczo, przyrządzam zawsze u schyłku lata, wtedy to właśnie stragany warzywne pełne są dojrzałych w słońcu pomidorów i papryk. Tradycyjne leczo pochodzi z Węgier i jest podawane głównie jako dodatek do mięsa, ja wolę jednak jednogarnkową wersję tego dania w mięsem w środku, w postaci kiełbasy i boczku. Dodaję również bakłażany i cukinie, obok których nie da się obojętnie przejść na straganie, tym sposobem moje leczo zbliża się bardziej do francuskiego ratatouille. Uwielbiam podawać je z chlebem o chrupiącej skórce i miękkim, wilgotnym środku, które świetnie sprawdza się jako gąbka dla dużej ilości, głębokiego w smaku sosu pomidorowego. 



Składniki na 6-8 osób

Czas przygotowania: 40 min

1 cebula
2 ząbki czosnku
125 g boczku pokrojonego w kosteczkę
250 g kiełbasy
2 cukinie
250 g pomidorków czereśniowych
250 g pieczarek
1 bakłażan
1 papryczka chili
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
400 g passaty pomidorowej
1 łyżka słodko-pikantnego sosu chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
cukier
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, po chwili dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę, czosnek, pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy ok 5 minut
2. Papryki przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w większą kostkę,  dokładamy do kiełbasy i cebuli, do garnka wkładamy całe chili, smażymy całość ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu, przyprawiamy papryką, oregano, estragonem, solą i pieprzem
3. Cukinie i bakłażana kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałego farszu, dusimy ok 7 minut aż warzywa lekko zmiękną, całość zalewamy passatą pomidorową, dolewamy sos chili, jeśli leczo jest zbyt gęste można dolać trochę wody lub bulionu, na koniec dokładamy przekrojone na pół pomidorki, jedynie podgrzewamy
4. Jeśli leczo jest zbyt kwaśne można doprawić odrobiną cukru
5. Podajemy ze świeżym chlebem

Jednogarnkowe, mięsno-warzywne danie z bogatym sosem pomidorowym! 






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.