Przejdź do głównej zawartości

Pieczone figi z zabajone


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Pierwsza po wakacjach wizyta w warzywniaku o mało nie przyprawiła mnie o zawrót głowy. Zewsząd atakowały mnie kolory, drewniane skrzynki wypełniają po brzegi fioletowe śliwki, obok cudownie kontrastują jaskrawo pomarańczowe dynie Hokkaido, uwielbiam je są prześliczne i świetnie sprawdzają się w kuchni. Kolorowe papryki leżą rządami towarzysząc dorodnym cukiniom. Pojawiają się już wczesne jabłka, twarde, kwaśne i soczyste, w sam raz na drugie śniadanie do szkoły. Na samej górze ułożono słoneczniki pełne wartościowych ziarenek. Te cudowne zbiory późnego lata przypominają mi, że nieuchronnie zbliża się jesień. Korzystając jednak z ostatnich chwil wakacji, zaproponuję Wam deser, z jedynie lekką nutką jesieni, pieczone figi, sezon na nie właśnie rusza. Przepis pochodzi z Włoch i jest banalnie prosty, a smak zachwyci nie tylko fanów tych owoców. 



























Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 25 min


8 dojrzałych fig
3 łyżki likieru brzoskwiniowego
50 g cukru Muscovado
otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
garść posiekanych pistacji
masło do natłuszczania formy

Zabajone

4 żółtka
60 g cukru pudru
60 ml likieru brzoskwiniowego 

Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, grubą warstwą masła natłuszczamy żaroodporne naczynie
2. Odcinamy szypułki fig i nacinamy na krzyż, nie do końca, rozchylamy lekko, układamy w natłuszczonym naczyniu
3. W małej miseczce mieszamy likier brzoskwiniowy (3 łyżki), cukier oraz sok i skórkę z cytryny, przygotowaną mieszanką polewamy figi i wstawiamy do piekarnika na 10 minut, po tym czasie wyjmujemy formę i polewamy figi powstałym w czasie pieczenia sosem, wstawiamy do pieca na jeszcze 5 minut
4. Zabajone - w dużym garnku zagotowujemy wodę, na garnku z gotującą się wodą układamy żaroodporną miskę, dno misy nie może dotykać wody, zmniejszamy trochę ogień, do miski dodajemy żółtka z cukrem i miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gęstej, kremowej masy. Nie podgrzewajcie miski zbyt mocno bo jaja się zetną. Zwiększamy obroty miksera i dolewamy stopniowo likier brzoskwiniowy, ubijamy ok 10 minut do uzyskania konsystencji gęstej piany, odstawiamy z ognia i studzimy. W czasie chłodzenia, miksujemy masę kilka razy
5. Pieczone figi podajemy na ciepło, polane zabajone i posypane posiekanymi pistacjami

Jesienne figi z brzoskwiniowym zabajone! 









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.