Przejdź do głównej zawartości

Muffinki ze snickersami i piankami marshmallow


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Jest szare jesienne popołudnie, zbliżam się pora powrotu taty z pracy, siedząc na grubym dywanie opieram się o przyjemnie ciepły piec z butelkowo zielonych kafli. Dzwonek do drzwi wyrywa mnie z zapatrzenia się w żarzący się  na metalowej szufelce maleńki węgielek. Ruszam biegiem w kierunku drzwi i......tak,tak,tak, słodycze, hurra! Tata stawia ogromne szare pudło za podłodze, nie mogę się już doczekać, mam wrażenie, że nawet prze grube ściany tektury czuję zapach lukrecji i wyrobów czekoladopodobnych. Jednym ruchem tata rozrywa pudełko, a ja nurkuje małymi rączkami do jego wnętrza. Kilka pomarańczy i bananów, tabliczki czekolady pakowane w pomarańczowe papierki ze złotą palmą, ale ja szukam tego ulubionego łakocia - żelki Haribo, wyjmuję paczkę, w której mienią się kolorowe miękkie kształty, szkoda tylko, że tak dużo lukrecji i pianek, na szczęście tata je uwielbia. Do dziś nie wiem jak tata potrafił to dla na zdobyć w trudnych latach 80-tych, był dla nas wtedy niczym czarodziej, no zresztą jak każdy tata dla swoich córeczek - dziękuję Ci tato za to! 

Składniki na 12 sztuk

Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenie

225 g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g cukru
150 ml mleka 3,2%
50 ml bezwonnego oleju roślinnego
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 batony snickers
12 pianek marshmallow 

Przygotowanie:

1. W dzbanku łączymy jajo, olej, mleko, łyżeczkę ekstraktu waniliowego
2. W misce mieszamy mąkę, proszek, sól i cukier
3. Łączymy sypkie składniki z mokrymi, mieszamy krótko, inaczej muffiny nie będą puszyste
4. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, foremki do muffinek wykładami papilotkami
5. Snickersy siekamy i dodajemy do masy, mieszamy
6. Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka
7. Wyjmujemy muffinki, piekarnik nastawiamy na opcję grilla i podkręcamy temperaturę do 220 stopni
8. Tuż przed podaniem na każda muffinę kładziemy jedną piankę marshmallow i delikatnie wstawiamy z powrotem do piekarnika, czekamy ok 2 minuty aż pianka się lekko zkarmelizuje, wyjmujemy i podajemy, uwaga pianki są gorące. Babeczki można upiec wcześniej, a przed podaniem jedynie zgrillować je z piankami

Bajecznie słodki i ciągnące się muffiny!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.