Przejdź do głównej zawartości

Dorsz w tempurze z sosem aioli


sklep Laptopy HP sony asus samsung







Uwielbiam dzikie nadmorskie klimaty, na szerokiej pustej plaży leży jedynie ogromny konar wyrzucony przez morze, czuję zimny nos łaskoczący mnie po łydce........no dobrze już idziemy! Pies wesoło przemierza kępy ostrej nadmorskiej trawy, szybko znajduje zgrabny patyk i podbiega do mnie zachęcając mnie do zabawy radosnym szczekaniem. Wyrzucam zdobycz daleko przed siebie, mając nadzieję, że nie znajdzie jej tak szybko, pies biegnąc zostawia za sobą odciski łap na piasku, to jedyne ślady czyjejś tutaj obecności. Siadam na ciepłym piasku, wieje przyjemny letni wiatr, po niebie gnają maleńkie białe kłębki, słychać jedynie szum fal dobijających do brzegu i skrzeczenie mew, szybujących nisko nad tym odosobnionym miejscem. W powietrzu unosi się zapach morza pomieszany z zapachem krzewów dzikiej róży, rosnących szpalerem na wydmach. Ten hipnotyzujący klimat sprawia, że po dłuższej chwili zapadam w sen............nagle czuję krople wody na nosie, otwieram oczy i widzę kompletnie zmoczonego psa w patykiem w pysku tuż nad moją głową, ech pora do domu piesku, idziemy coś zjeść. Dziś nadmorski obiad, jemy na piasku, palcami wprost z papierowych torebek :)



























Składniki na 3 porcje

Czas przygotowania: 45 minut

3 płaty świeżego dorsza
1 kg ziemniaków
1 l oleju roślinnego
sok z 1/2 cytryny
sól gruboziarnista


Sos Aioli

1 żółtko
250 ml oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
szczypta cukru
1 cytryna

Tempura

2 jaja
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 i 1/4 szklanki wody gazowanej


Przygotowanie:

1. Ziemniaki szorujemy i kroimy w ósemki, rozgrzewamy olej w szerokim rondlu i smażymy ziemniaczki partiami, kiedy będą złote wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym, usmażone ziemniaczki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
2. Dorsze doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny
3. Tempura - to nic innego jak mieszanka mąki i wody, utworzy się nam cudowna chrupiąca panierka, zmieszaj jaja, obie mąki i lodowatą wodę
4. Płaty dorsza przekrawamy na mniejsze kawałki, w rondlu rozgrzewamy olej 
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy do niego blaszkę z ziemniaczkami, pieczemy na chrupko ok 15 min
6. Zanurzamy kawałki ryby w tempurze i wkładamy do gorącego oleju, smażymy z każdej strony na złoty kolor
7. Sos aioli - warto się pokusić o zrobieni domowego majonezu, a dodając do niego rozgnieciony czosnek powstanie nam słynny sos aioli. Jedno żółtko ucieramy z 1 łyżką octu winnego, szczyptą soli i pieprzu, bardzo powoli, wolnym strumyczkiem dolewamy oliwę, wciąż mieszając, uzyskamy gęsta i jasno kremową masę. Czosnek siekamy drobno i rozcieramy nożem na desce na miazgę, dodajemy do majonezu, doprawiamy szczypta cukru, sokiem z cytryny. Sos doskonale pasuje również do owoców morza. 

Danie w sam raz na wakacyjny piknik nad morzem!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.