Przejdź do głównej zawartości

Chleb faszerowany


sklep Laptopy HP sony asus samsung






Czy możecie sobie wyobrazić, że budzi Was rano zapach pieczonego chleba i świeżej kawy? A Wy nie musicie się śpieszyć donikąd, możecie polegiwać w łóżku, przeciągać się w nieskończoność, podczas gdy zapach weekendowego jedzenia wnika do Waszej sypialni coraz brutalniej. Za oknem przyjemny letni poranek, rozpoczynający się weekend sprawia, że na zewnątrz panuje spokój i błogie lenistwo, słychać jedynie poranne gadatliwe ptaki, siedzące na gałęziach drzew, delikatny, letni wiatr wdziera się oknem walcząc z zapachem świeżo zaparzonej kawy :) fajnie? wiem, wiem, że cudnie, dla mnie nie ma nic przyjemniejszego niż aromaty domowej piekarni,  słowo "dom" kojarzy się właśnie z pieczeniem w szerokim tego słowa znaczeniu, mogą to być słodkie brioche, pikantne ciabattki lub bagittki, ale również, a może przede wszystkim chleb. Dziś proponuję nietypowe podanie tradycyjnych kanapek, pakujecie wszystko co chcielibyście znaleźć na kanapce i zawijacie w ciasto, pieczecie, kroicie i możecie nakarmić nawet tłum gości, no chyba, że tak Wam zasmakuje, że zjecie we dwoje...




Składniki:

Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie

Ciasto

500 g mąki 
7 g drożdży instant
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
250 ml wody

Nadzienie:

200 g szynki parmeńskiej
1 mozzarella
5-6 ugotowanych na twardo jaj
250 g maleńkich pomidorków koktajlowych
3 duże garście ruccoli
garść listków bazylii
1/2 szklanki startego parmezanu
1/2 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
kilka gałązek świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

1. Ciasto - dużym ułatwieniem jest robot kuchenny wyposażony w hak do wyrabiania ciasta, jeśli nie macie musicie wyrobić ciasto na blacie, mieszamy wszystkie składniki na ciasto i łączymy w kule, powinna być dość sprężysta
2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50/ 40 cm i układamy składniki nadzienia, na początek szynka parmeńska, następnie, ruccola, jaja w całości, pomidorki, porwana na kawałki mozzarella, posiekane w paseczki suszone pomidory, całość posypujemy startym parmezanem i listkami bazylii
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
4. Zwijamy ciasto wzdłuż długiego boku, robimy to dość ciasno, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, łączeniem do dołu, wciskamy jeden koniec powstałego rulonu w drugi i zwijamy w okrąg
5. Natłuszczamy chleb oliwą z oliwek, posypujemy rozmarynem i gruboziarnista solą, pieczemy 25 minut, chlebek powinien mieć złoty kolor, a stukając w niego powinien wydawać głuchy odgłos.
Możecie użyć dowolnych składników do wypełnienia chlebka, uważajcie jednak na zbyt dużą ilość sera i wodnistych warzyw, zbyt mocno nasączą ciasto i może się nie upiec.

Śniadanie gotowe, nie trzeba nic więcej!

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
wygląda świetnie:) chętnie bym się dołączyła do uczty:)
Unknown pisze…
rewelacyjnie wygląda!!! chyba wypróbuję :)
polperfekcyjna.pl

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.