Wiosna, wiosna, wiosna w koło, a więc kwiaty zawitały na moim stole, a właściwie wpadły wprost do jednego z klasycznych włoskich dań, a mianowicie sałatki Cezar. Zachęcam do stosowania JADALNYCH ;) kwiatów w swoich potrawach, doskonale ożywiają smak a przede wszystkim nadają obłędny wygląd.
Składniki na 2 porcje:
1 sałata rzymska2 piersi z kurczaka
kawałek permezanu
czerstwy chleb
1jajo
ząbek czosnku
łyżeczka musztardy
6 łyżek oliwy extra vergine
łyżeczka soku z cytryny
kilka anchois
majonez
sól, pieprz
płatki dowolnych jadalnych kwiatów*
*doskonale sprawdzają się bratki, ale mogą także być (fiołki, stokrotki, kwiaty koniczyny, kaczyńce,aksamitki, nagietek, begonia)
Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka rozbijamy lekko żeby miały równą grubość, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem odrobiny masła. Usmażone na złoto piersi przekładamy na talerz.2. Czerstwy chleb kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z dodatkiem masła, grzanki powinny mieć złoty kolor, nie mogą być brązowe gdyż będą gorzkie
3. Sałatę myjemy (każdy liść osobno) kroimy w niewielkie kawałki
4. Sos: gotujemy jajko na miękko (ważne żeby żółtko było zupełnie płynne), wylewamy żółtko do miseczki, dodajemy oliwę, sok z cytryny i energicznie mieszamy trzepaczką, dodajemy musztardę i 2 łyżeczki majonezu, ponownie mieszamy, dorzucamy drobniutko posiekany ząbek czosnku i anchois, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Na talerz wykładamy porcję sałaty, na której układamy pokrojone w plastry piersi kurczaka, polewamy sosem, posypujemy grzankami oraz grubo startym parmezanem, na sam koniec dekorujemy płatkami kwiatów (usuwamy szypułki kwiatów - są gorzkie).
Komentarze