Deser dla koneserów, gdyż zawiera zaskakujące składniki, ale zaufajcie mi, smaki doskonale się komponują.
Składniki: na 4 porcje
500 g mrożonych malin250 g cukru
duża wiązka bazylii
1 papryczka chili
800 g śmietanki 30%
500 ml lodów waniliowych
Przygotowanie:
1. Do rondelka dodajemy 250 g cukru i 250 ml wody, zagotowujemy, wrzucamy maliny i natychmiast odstawiamy z ognia, pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia2. W malakserze miksujemy chili i bazylię, dolewamy śmietankę i lody
3. Na dno naczynia, w którym chcemy podać deser, wykładamy gorące maliny następnie bardzo ostrożnie wylewamy porcję zmiksowanej śmietany i lodów, warstwy nie mogą się zmieszać.
4. Deser należny podawać natychmiast, efekt gorących malin i zimnych lodów dodatkowo urozmaica deser
5. Do deseru proponuję dekorację z masy cygaretkowej, przepis poniżej
Komentarze