Szybko, szybko coraz szybciej...niespodziewani goście? Bez paniki, oto propozycja deseru, który przyrządzicie w kilka minut a goście będą zachwyceni. Potrzebne produkty na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Zważywszy, że jest wiosna truskawki zapewne codziennie goszczą na Waszych stołach, oprócz tego potrzebujecie śmietany i serka mascarpone (zawsze warto mieć te składniki w lodówce, są bazą wielu deserów), i jeszcze jeden składnik - ocet balsamiczny (konieczny w spiżarce, zaraz obok oliwy z oliwek).
Składniki na 4 porcje:
500 g świeżych truskawek250 g serka mascarpone
400 ml śmietany 30%
2 żółtka*
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru
ocet balsamiczny*
*jeśli używamy do czegokolwiek surowych żółtek pamiętajmy o umyciu i sparzeniu jaj
*najlepszy będzie creme, ale jeśli nie macie użyjcie zwykłego
Przygotowanie:
1. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru aż masa będzie jasna i gęsta,2. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru
3. Do żółtek dodajemy mascarpone, mieszamy aż ser się połączy z żółtkami, następnie dodajemy po łyżce ubitą śmietanę, mieszamy szpatułką, żeby nie rozbić śmietany. Gotową masę wstawiamy do lodówki.
4. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w grubsze plasterki, wrzucamy na lekko rozgrzana patelnię, posypujemy 2 łyżkami cukru kryształu, kiedy cukier zacznie się topić dolewamy 2 łyżki octu balsamicznego, smażymy chwilkę, sos zacznie gęstnieć.
6. Na dno naczynia wykładamy truskawki, następnie porcję masy mascarpone, dekorujemy balsamico creme. Można podawać od razu lub wstawić do lodówki.
Smacznie i szybko - czego chcieć więcej ;)
Komentarze