Przejdź do głównej zawartości

Dyniowa latte

W wielu "coffee sieciówkach" można uraczyć się smakowymi kawami, czasem nawet współgrającymi z aktualnie panująca porą roku. Najlepiej sprzedają się wszelkie wariacje na temat Świąt Bożonarodzeniowych, ale jesień również zagląda do kawowych kubków. Gorący, możliwie największy kubek latte to dla mnie wprost boski napój, kawę mogłabym pić w każdej wersji i każdych ilościach. Snując się uliczkami starego miasta, wdycham zapach, miksujących się ze sobą, jesieni i korzennego latte, papierowy kubek przyjemnie ogrzewa moje lekko zmarznięte dłonie. Im częściej sięgam po łyk kawy tym kubek staje się chłodniejszy, a uczucie słodyczy dość przytłaczające. Syropy smakowe jakim aromatyzowane są kawy zdecydowanie nie powinny znajdować się w naszych kubkach zbyt często, jest dla nich przecież zdrowsza, smaczniejsza alternatywa. Zapraszam na najbardziej sezonową kawę jaką można sobie wyobrazić. 

Składniki na 1 porcję
Czas przygotowania: 10 min + pieczenie dyni 30 min

2 łyżki pure z upieczonej dyni
250 ml mleka
podwójne espresso
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta pieprzu
szczypta mielonych goździków

Przygotowanie:

1. Dynie kroimy w kawałki i pieczemy ok 30  min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie miksujemy na pure, które możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku kilka dni 
2. Mleko spieniamy, kiedy piana się ustabilizuje odkładamy ją do innej filiżanki
3. Pure z dyni przekładamy do rondelka razem z miodem i przyprawami, mieszamy i podgrzewamy całość, do dyni dodajemy ciepłe mleko, mieszamy, można przecedzić przez gęste siteczko 
4. Dynię z mlekiem przelewamy do szklanki, na wierzchu układamy pianę następnie wolnym strumyczkiem wlewamy espresso, wierzch dekorujemy kakao, cynamonem lub startą czekoladą 

Jesienna porcja kawy na udany początek dnia! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
wygląda naprawdę nieźle! chętnie bym spróbowała :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi