Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kaczką i cykorią na musie z marchewki z balsamicznym dressingiem

Danie z tysiąca i jednej nocy, tętniące kolorami i smakiem, które przenikają się nawzajem wprawiając nas w zachwyt z każdym kolejnym kęsem. Chrupiące kawałki kaczki doskonale kontrastują z aksamitnym musem z marchewki, a kawałeczki jędrnej rzodkwi i delikatne, prażone paseczki skórki pomarańczy nadają daniu tekstury. Całość zwieńcza balsamiczny dressing na bazie oleju rzepakowego "Kujawskie ze smakiem".



Składniki na 1 porcję
Czas przygotowania: 60 minut



1 pierś kaczki
2 marchewki
2 szalotki
sok z 2 marchewek (może być kupiony, ok 250 ml ważne żeby był 100%)
3 łyżki śmietany 30%
4 pomarańcze
1 i 1/4 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1/4 łyżeczki kuminu
1 anyż gwiazdkowy
1 cykoria
5 łyżek masła
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki białego octu winnego
100 g pancetty
1/4 białej rzodkwi
2 owoce miechunki
sól









Sos balsamiczny


1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem" z bazylią
2 łyżki octu balsamicznego Creme
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka miodu


Przygotowanie:


1. Marynata do kaczki - do jej przygotowanie będziemy potrzebować uprażoną skórkę z 2 pomarańczy, żeby to zrobić ścieramy skórkę bez białej części i suszymy ją w piekarniku nagrzanym do 100 stopni ok 2 godzin, można to zrobić dzień wcześniej. W moździerzu ucieramy pierz biały, syczuański, 1 łyżeczkę nasion kolendry i 1/2 ilości wysuszonej skórki z pomarańczy, dodajemy szczyptę soli, ucieramy na pył, którym nacieramy piersi kaczki jedynie od strony mięsa, skórę natomiast nacinamy w poprzek, uważając żeby nie przeciąć mięsa. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy bez przykrycia do lodówki na ok 5 godzin, można na całą noc
2. Mus z marchewki - w rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy 2 posiekane szalotki, kiedy zmiękną dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę marchewki, dodajemy 1/4 łyżeczki nasion kolendry, 1/4 łyżeczki kuminu oraz 1 anyż gwiazdkowy, całość zalewamy sokiem z 2 marchewek i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy śmietanę, gotujemy 1 minutę, zdejmujemy z ognia, wyjmujemy anyż i miksujemy na puree, przecieramy przez gęste sito, doprawiamy szczyptą soli
3. Cykorie - przekrawamy na pół i podsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle, zasypujemy cukrem i karmelizujemy, dolewamy biały ocet winny, odparowujemy, dolewamy sok z dwóch pomarańczy i startą z nich skórkę, gotujemy ok 10 minut
4. Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę panchettę
5. Piersi kaczki - smażymy na średnim ogniu 5 minut od strony skóry, następnie odlewamy wytopiony tłuszcz, zwiększamy ognień i smażymy jeszcze 2 minuty, odwracamy kaczkę i smażymy kolejne 2 minuty, zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią, pozostawiamy żeby odpoczęła kilka minut
6. Sos balsamiczny -  1 saszetkę oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem"  z bazylią mieszamy z 2 łyżkami octu balsamicznego i octem winnym, dodajemy łyżeczką miodu i energicznie mieszamy
7. Białą rzodkiew obieramy i kroimy w cienkie słupki (julienne)
8. Prezentacja - na talerz nakładamy mus z marchewki, na nim układamy pokrojoną  pierś kaczki oraz cykorię, dekorujemy julienne z rzodkwi, podsmażoną panchettą, pozostałą prażoną skórką z pomarańczy, kwiatami i owocami miechunki, całość wykańczamy sosem balsamicznym

Chrupiąca kaczka w towarzystwie cierpkiej pomarańczy na aksamitnym musie!










Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Do zabawy zaprasza Majana:



sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Majana pisze…
Ciekawie i smacznie. Dziękuję za udział :)
Rak chodzi wspak pisze…
Dziękuję i pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.